Investigadores del Instituto de Acuicultura Torre de la Sal han participado en un estudio que muestra cómo varias especies de invertebrados pueden sintetizar ácidos grasos omega 3 de cadena larga, una capacidad que se creía casi exclusiva de microbios marinos. Los resultados del trabajo aparecen publicados en la revista Science Advances. Los ácidos grasos omega 3 de cadena larga son nutrientes esenciales para el desarrollo neuronal y el control de los procesos inflamatorios de los vertebrados, además de resultar beneficiosos en varias patologías y trastornos humanos. Cada vez hay más demanda de aceites ricos en omega 3 de cadena larga, por lo que existe un gran interés en explorar nuevas fuentes de producción. Los resultados son relevantes porque cambian el dogma aceptado hasta ahora que establecía que prácticamente sólo algunos microorganismos marinos, como las microalgas, contribuían a la producción natural de estos compuestos. Este estudio ha revelado que numerosos grupos de invertebrados acuáticos tales como corales, moluscos, anélidos, crustáceos, etc., tienen también un tipo de enzimas que les permite producir ácidos grasos omega 3, y concluye que, a diferencia de organismos superiores como los peces, que los acumulan en sus tejidos a través de la dieta, muchos invertebrados son productores primarios de omega 3 de cadena larga.

Este trabajo se ha llevado a cabo en colaboración con la University of Stirling (Escocia), la Universidade do Porto (Portugal), la University of St Andrews (Escocia), el Australian Institute of Marine Science (Australia) y la Deakin University (Australia).

Naoki Kabeya, Miguel M. Fonseca, David E. K. Ferrier, Juan C. Navarro, Line K. Bay, David S. Francis, Douglas R. Tocher, L. Filipe C. Castro y Óscar Monroig. Genes for de novo biosynthesis of omega-3 polyunsaturated fatty acids are widespread in animals. DOI: 10.1126/sciadv.aar6849

http://advances.sciencemag.org/content/4/5/eaar6849

20/02/2018

Resultado de imagen de Journal of Molecular endocrinology

Nueva publicación del grupo de Control de Ingesta (CDI) del IATS-CSIC. En este artículo revisamos lo que se conoce actualmente sobre los circuitos neuronales que regulan la ingesta en peces; cuales son, donde están, que factores modulan su actividad, pero siempre desde un punto de vista evolutivo comparando las funciones con las del cerebro de mamíferos, particularmente de rata/ratón. Los estudios se han realizado en colaboración con nuestros colegas de la Facultad de Biología de la Universidad de Vigo y del Departamento de Fisiología (Fisiología Animal II) de la Facultad de Biología de la Universidad Complutense de Madrid y dentro del marco del proyecto titulado “Implicación del sistema de melanocortinas en la regulación de los mecanismos temporales y conductuales de peces (MELANOCONDUCT)”. AGL2016-74857-C3-3-R.

Soengas JL, Cerdá-Reverter JM, Delgado MJ. Central regulation of food intake in fish: an evolutionary perspective. Journal of Molecular Endocrinology. DOI: 10.1530/JME-17-0320

Resultado de imagen de agrp brain fish

Abstract Evidence indicates that central regulation of food intake is well conserved along the vertebrate lineage, at least between teleost fish and mammals. However, fundamental differences arise in the comparison between both groups. In this review, we describe similarities and differences between teleost fish and mammals on an evolutionary perspective. We focussed on the existing knowledge of specific fish features conditioning food intake, anatomical homologies and analogies between both groups as well as the main signaling pathways of neuroendocrine and metabolic nature involved in the homeostatic and hedonic central regulation of food intake.

09/02/2018

Nueva publicación del grupo de Control de Ingesta (CDI) del IATS-CSIC. En este artículo describimos por primera vez la capacidad glucosensora del telencéfalo de los peces asociando los circuitos neuronales que regulan el comportamiento con la detección del nivel de glucosa. Un pequeño paso hacia el entendimiento de las respuestas comportamentales asociadas a la ingesta en peces. Los estudios se han realizado en colaboración con nuestros colegas de la Facultad de Biología de la Universidad de Vigo y en el marco del proyecto titulado “Implicación del sistema de melanocortinas en la regulación de los mecanismos temporales y conductuales de peces (MELANOCONDUCT)”. AGL2016-74857-C3-3-R.

Otero-Rodiño C, Rocha A, Álvarez-Otero R, Ceinos RM, López-Patiño MA, Míguez JM, Cerdá-Reverter JM and Soengas JL. Glucosensing capacity of rainbow trout telencephalon. Journal of Neuroendocrinology. DOI: 10.1111/jne.12583Resultado de imagen de trucha

Abstract To assess the hypothesis of glucosensing systems present in fish telencephalon, we first demonstrated in rainbow trout by in situ hybridization the presence of glucokinase (GK). Then, we assessed the response of glucosensing markers in rainbow trout telencephalon 6h after ICV treatment with glucose or 2-deoxyglucose (inducing glucoprivation). We evaluated the response of parameters related to the mechanisms dependent on GK, liver X receptor (LXR), mitochondrial activity, sweet taste receptor, and sodium-glucose linked transporter 1 (SGLT-1). We also assessed mRNA abundance of neuropeptides involved in the metabolic control of food intake (NPY, AgRP, POMC, and CART) as well as abundance and phosphorylation status of proteins possibly involved in linking glucosensing with neuropeptide expression such as Akt, AMPK, mTOR, and CREB. The responses obtained support the presence in telencephalon of a glucosensing mechanism based on GK and maybe one based on LXR, but do not support the presence of mechanisms dependent on mitochondrial activity and SGLT-1. The mechanism based on sweet taste receptor responded to glucose, but in a converse way to that characterized previously in hypothalamus. In general, systems responded only to glucose, but not to glucoprivation. Neuropeptides did not respond to glucose or glucoprivation. In contrast, the presence of glucose activates Akt and inhibits AMPK, CREB, and FoxO1. This is the first study in any vertebrate species in which the response to glucose of putative glucosensing mechanisms is demonstrated in telencephalon. Their role might relate to processes other than homeostatic control of food intake such as the hedonic and reward system.

20/02/2018

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Nueva publicación del grupo de Control de Ingesta (CDI) del IATS-CSIC. En este artículo revisamos lo que se conoce actualmente sobre los circuitos neuronales que regulan la ingesta en peces; cuales son, donde están, que factores modulan su actividad, pero siempre desde un punto de vista evolutivo comparando las funciones con las del cerebro de mamíferos, particularmente de rata/ratón. Los estudios se han realizado en colaboración con nuestros colegas de la Facultad de Biología de la Universidad de Vigo y del Departamento de Fisiología (Fisiología Animal II) de la Facultad de Biología de la Universidad Complutense de Madrid y dentro del marco del proyecto titulado “Implicación del sistema de melanocortinas en la regulación de los mecanismos temporales y conductuales de peces (MELANOCONDUCT)”. AGL2016-74857-C3-3-R.

Soengas JL, Cerdá-Reverter JM, Delgado MJ. Central regulation of food intake in fish: an evolutionary perspective. Journal of Molecular Endocrinology. DOI: 10.1530/JME-17-0320

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Abstract Evidence indicates that central regulation of food intake is well conserved along the vertebrate lineage, at least between teleost fish and mammals. However, fundamental differences arise in the comparison between both groups. In this review, we describe similarities and differences between teleost fish and mammals on an evolutionary perspective. We focussed on the existing knowledge of specific fish features conditioning food intake, anatomical homologies and analogies between both groups as well as the main signaling pathways of neuroendocrine and metabolic nature involved in the homeostatic and hedonic central regulation of food intake.

09/02/2018

Nueva publicación del grupo de Control de Ingesta (CDI) del IATS-CSIC. En este artículo describimos por primera vez la capacidad glucosensora del telencéfalo de los peces asociando los circuitos neuronales que regulan el comportamiento con la detección del nivel de glucosa. Un pequeño paso hacia el entendimiento de las respuestas comportamentales asociadas a la ingesta en peces. Los estudios se han realizado en colaboración con nuestros colegas de la Facultad de Biología de la Universidad de Vigo y en el marco del proyecto titulado “Implicación del sistema de melanocortinas en la regulación de los mecanismos temporales y conductuales de peces (MELANOCONDUCT)”. AGL2016-74857-C3-3-R.

Otero-Rodiño C, Rocha A, Álvarez-Otero R, Ceinos RM, López-Patiño MA, Míguez JM, Cerdá-Reverter JM and Soengas JL. Glucosensing capacity of rainbow trout telencephalon. Journal of Neuroendocrinology. DOI: 10.1111/jne.12583Resultado de imagen de trucha

Abstract To assess the hypothesis of glucosensing systems present in fish telencephalon, we first demonstrated in rainbow trout by in situ hybridization the presence of glucokinase (GK). Then, we assessed the response of glucosensing markers in rainbow trout telencephalon 6h after ICV treatment with glucose or 2-deoxyglucose (inducing glucoprivation). We evaluated the response of parameters related to the mechanisms dependent on GK, liver X receptor (LXR), mitochondrial activity, sweet taste receptor, and sodium-glucose linked transporter 1 (SGLT-1). We also assessed mRNA abundance of neuropeptides involved in the metabolic control of food intake (NPY, AgRP, POMC, and CART) as well as abundance and phosphorylation status of proteins possibly involved in linking glucosensing with neuropeptide expression such as Akt, AMPK, mTOR, and CREB. The responses obtained support the presence in telencephalon of a glucosensing mechanism based on GK and maybe one based on LXR, but do not support the presence of mechanisms dependent on mitochondrial activity and SGLT-1. The mechanism based on sweet taste receptor responded to glucose, but in a converse way to that characterized previously in hypothalamus. In general, systems responded only to glucose, but not to glucoprivation. Neuropeptides did not respond to glucose or glucoprivation. In contrast, the presence of glucose activates Akt and inhibits AMPK, CREB, and FoxO1. This is the first study in any vertebrate species in which the response to glucose of putative glucosensing mechanisms is demonstrated in telencephalon. Their role might relate to processes other than homeostatic control of food intake such as the hedonic and reward system.