Researchers and students of Nutrigenomics and Fish Pathology groups of IATS have attended the 6th International Symposium on Genomics in Aquaculture, held in Granada (May 4-6). They have participated in three oral communications.

Beatriz Soriano presented SAMBA (Scanning Aquaculture Microbiome via Bayesian Approach), an application based on Bayesian networks intended to predict changes in the composition and function of mucosal microbiome in farmed fish, correlating microbial architectures with a number of biotic and abiotic factors. SAMBA also permits to interrogate the model to identify which experimental conditions are optimal for obtaining a given pan-microbiome and associated metagenome. This application will be implemented to be accessible as a web server at this site.

 

Fernando Naya-Català talked about the interaction of the genetic background and dietary intervention through feed additives, driving reshaping of gut microbiome in gilthead sea bream. Experimental diets oil-coated with organic acids, Bacillus-species probiotics or natural plant extracts were tested in fish selected and unselected for growth. It was demonstrated that genetics and diet interaction on gut microbiota was specific for each additive, being gut microbiota less variable in selected fish.

 

Socorro Toxqui Rodríguez showed the validation of Oxford Nanopore minION technology as a fast and low-cost tool for the profiling of mucosal sea bream microbiota. This technology was compared with 16S amplicon data generated by other established techniques such as MiSeq and PacBio. Her presented results provided precise insights into the advantages and disadvantages of this specific sequencing platform, and their suitability depending on the experimental approach, expected output, and cost and time constraints of a given experiment.

Investigadores y estudiantes de los grupos de Nutrigenómica y Patología de Peces del IATS han asistido al 6th International Symposium on Genomics in Aquaculture, celebrado en Granada del 4 al 6 de mayo. Su participación quedó plasmada en tres comunicaciones orales.

Beatriz Soriano presentó SAMBA (Scanning Aquaculture Microbiome via Bayesian Approach), una aplicación basada en Redes Bayesianas para predecir cambios en la composición y función del microbioma de la mucosa en peces de cultivo, correlacionando la composición microbianas con diversos factores bióticos y abióticos. SAMBA también permite identificar las condiciones experimentales óptimas para obtener un panmicrobioma determinado y un metagenoma asociado. Esta aplicación se implementará como servidor web en esta página.

 

Fernando Naya-Català habló sobre cómo la genética y los aditivos alimentarios influyen sobre el microbioma intestinal en la dorada. Se probaron en peces seleccionados y no seleccionados para el crecimiento dietas experimentales suplementadas con ácidos orgánicos, probióticos de especies de Bacillus o extractos de plantas naturales. Los resultados mostraron que la interacción entre la genética y la dieta sobre la microbiota intestinal era específica para cada aditivo, y que la microbiota intestinal era menos variable en los peces seleccionados.

 

Socorro Toxqui Rodríguez expuso la validación de la tecnología minION de Oxford Nanopore como una herramienta rápida y de bajo coste para la caracterización del microbioma de mucosas en dorada. Esta tecnología se comparó con secuenciaciones de amplicones 16S generados con técnicas como MiSeq y PacBio. Se presentó información sobre las ventajas y desventajas de esta plataforma de secuenciación específica y su idoneidad según el enfoque experimental, el resultado esperado y las limitaciones de costo y tiempo de cada experimento.

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