The study of the composition of the gilthead sea bream gut microbiome is becoming a relevant item in the “omics” technological offer of IATS Nutrigenomics and Fish Pathology groups. Along 2021, this tool has been of importance to assess the effects of probiotics, feed additives and alternative protein sources in aquaculture feeds. This has resulted in four Open Access publications (1, 2, 3, 4) in the framework of European (GAIN, AQUAEXCEL2020) and national (BreamAquaINTECH) projects. These notable results have been highlighted in a CSIC Valencia delegation press release.

 

El estudio de la composición del microbioma intestinal de la dorada se está estableciendo como un elemento importante de la oferta “ómica” de análisis de los grupos de Nutrigenómica y Patología de Peces del IATS. A lo largo de 2021, esta herramienta se ha empleado para evaluar los efectos de probióticos, aditivos alimentarios y fuentes alternativas de proteínas en piensos de acuicultura. Estos trabajos han dado lugar a cuatro publicaciones en Acceso Abierto (1, 2, 3, 4) en el marco de proyectos europeos (GAIN, AQUAEXCEL2020) y nacionales (BreamAquaINTECH). Estos notables resultados han sido destacados en una nota de prensa de la delegación del CSIC de la Comunidad Valenciana.

 

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